Časopisi po meri dostojanstvenog ženskinja. Ženski časopisi u Srbiji na početku 20. veka

Slobodanka Peković

Časopisi po meri dostojanstvenog ženskinja. Ženski časopisi u Srbiji na početku 20. veka

Izdavač:

Institut za književnost i umetnost : Matica srpska;
2015.

Oznake:

ISBN 978-86-7946-154-4 (брош.)
COBISS.SR-ID 298600199


Sažetak:

Ženski časopisi na početku 20. veka bili su pravo ogledalo epohe, pokazatelji ekonomskog stanja, političkog, socijalnog i društvenog statusa žena kao i stepena demokratizacije društva. Kako se smatralo da su na margini kulturnog i inog života, bili su u boljem položaju da slobodnije odslikaju sve socijalne procese. Zato proučavanje ovakvih „manje važnih“ časopisa pruža mogućnost da se skine bar jedan sloj sivila sa zatamnjenih područja srpske književnosti, kulture i istorije.

Na izgled beznačajne pojave kao što je bilo udruživanje u ženskim zadrugama, ili organizovanje pomoći, zalaganje za otvaranje ženskih škola koje su organizovane uz pomoć ženskih časopisa na početku 20. veka bile su vesnici novog vremena i slika kulturnih odnosa i duhovne klime vremena, a oprezni zahtevi za pravo glasa bili su subverzivna poluga koja je okrunila stereotipe o mestu žene u društvu.

Ženski časopisi su pružali retku priliku da se žene oglase u javnosti, da steknu samopouzdanje i osećanje zajedništva i pripadnosti. Gradili su ženske modele i uticali na formiranje javnog i privatnog života.

Ključne reči:

ženski časopisi, feminizam, nacionalizam, slika žene